17 Oca 2016

Bir Okul Zorunlu Hizmet Kapsamına Alınırsa veya Çıkarılırsa ZH Nasıl Değerlendirilir?

Çalıştığınız Okul Zorunlu Hizmet Kapsamına Alınırsa veya Çıkarılırsa ZH Nasıl Değerlendirilir?

   Değerli ziyaretçilerimiz, bilindiği üzere okulların hizmet alanları zaman zaman değişikliğe uğrayabilmektedir. Kimi zaman çalışılan okul zorunlu hizmet kapsamına alınabiliyor kimi zaman da zorunlu hizmet kapsamından çıkarılabiliyor (Hizmet bölgesi ve alanlarına dair bilgi için buraya tıklayabilirsiniz).  Peki bu durumda öğretmenin zorunlu hizmeti nasıl değerlendirilecektir? 


   Her bir okul, hangi bölgede (1, 2 veya 3) olursa olsun hizmet alanının değerine göre öğretmenin görev yaptığı süresi bakımından zorunlu hizmet sayılır veya sayılmaz. Buna göre her okul 1 ile 6 arasında hizmet alanına göre sınıflandırılır. Eğer okulun hizmet alanı 4 veya daha üstü değere sahip ise ( 4.-5.6. Hizmet alanı) öğretmenlerin bu okulda geçirdiği süreler zorunlu hizmet sürelerden sayılır. 

   Ancak Eğitim kurumun bulunduğu yerin nüfusu, coğrafi konumu, sosyo-ekonomik yönden gelişmişlik düzeyi, sağlık ve ulaşım şartları gibi unsurları değiştikçe hizmet alanları da değişmekte dolayısıyla da zorunlu hizmet sayılmaması da değişmektedir (alıntı)

1) Okulu zorunlu hizmet kapsamına alınan öğretmenin çalıştığı süre zorunlu hizmetten sayılır mı?

   Öncelikle kazanılmış bir hakkın olumsuz yönde etkilenmemesi gerektiğini söylemekte fayda olduğunu düşünüyorum.Mevzuatta bu durumun karşılığı ise 17 nisan 2015’te yayınlanan en son MEB Öğretmen Atama Yer Değiştirme yönetmeliğinin “Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler” başlığı 46. Maddenin “b” bendinde bulunmaktadır ve eğitim kurumlarının(okul) zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında bulunmadığı(1.-2.-3.hizmet alanı) dönemlerde göreve başladıktan sonra görev yaptıkları eğitim kurumları zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamına(4.-5.-6.hizmet alanı) alınan öğretmenlerin, eğitim kurumlarının zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamına alındığı tarihten sonrabu eğitim kurumlarında geçen hizmet süreleri zorunlu hizmetten süresi olarak hesaplanır.Yani öğretmenin görev yaptığı okulun zorunlu hizmete alındığı tarihten itibaren  geçirmiş olduğu hizmet süresi zorunlu çalışma süresinden sayılır.

Örnek : Bir öğretmen,Şubat 2016’da 30 bin öğretmen atamasında Muğla ili Milas ilçesindeki 1. Hizmet Bölgesi 3. Hizmet alanı olan  ( zorunlu Hizmet Sayılmayan okul)  Dörttepe Ortaokuluna atandıktan sonra yapılan değerlendirmeler sonucu yayınlanan tebliğler dergisinde hizmet alanı değişip 4. Hizmet alanına (zorunlu hizmet süresine) alınırsa öğretmenin bu tarihten itibaren yaptığı hizmet süresi zorunlu hizmet süresinden sayılmaya başlar.(Aralık 2016)


2) Okulu zorunlu hizmet kapsamından çıkarılan öğretmenin çalıştığı süre zorunlu hizmetten sayılır mı?

   Öğretmenin  atandığı zorunlu hizmet yükümlülüğü öngörülen okulun (4.-5.-6.hizmet alanı) daha sonraki değerlendirmeler sonucunda zorunlu hizmet kapsamından çıkarılmasının cevabı ise yine 17 Nisan’da yayınlanan MEB Öğretmen Atama Yer Değiştirme yönetmeliğinin “Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler” başlığı 46. Maddenin “c”  bendinde bulunmakta.Bu hüküm kapsamında zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında bulunan eğitim kurumlarında(4.-5.-6.hizmet alanı) görev yapmakta iken, bu eğitim kurumlarının zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamından çıkarılmasından(1.-2.-3. Hizmet alanı) sonra da görev yapmaya devam eden öğretmenlerin bu eğitim kurumlarında geçen hizmet sürelerinin tamamı zorunlu hizmet süresinden sayılır. Dolayısıyla eğer öğretmen okulu zorunlu hizmet kapsamında iken atanırsa bu kurumlarda görev yaptıkları sürece bu kurumlarda geçirmiş oldukları hizmet süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılır.Yani her ne kadar okul zorunlu hizmet dışına alınsa da haksızlık oluşmaması için o tarihte okulda görev yapan öğretmenlerin;o okuldaki görevleri devam ettiği sürece eski duruma göre değerlendirilmeye devam eder ve yaptığı hizmet süresi zorunlu hizmet süresi olarak hesaplanır.

   Burada önemli olan kısas önceden sahip olduğu özlük hakkın kaybolmayarak aynen devam etmesidir.Fakat zorunlu hizmet kapsamından çıkarıldığı tarihten sonra atanan öğretmenin çalıştığı süreler ise  en son sahip olduğu hizmet alanına göre değerlendirilir.Yani önceden atanan öğretmenin çalıştığı süre okulu zorunlu hizmet kapsamından çıkarılsa dahi aynen zorunlu hizmet süresinden sayılırken daha sonra atanan öğretmenin çalıştığı süreler en güncel hizmet alanı olarak değerlendirilir ve zorunlu hizmet süresinden sayılmaz.

Örnek : 1. Hizmet bölgesi 4. Hizmet Alanı(zorunlu hizmet sayılan) olan Muğla ili Milas ilçesinde bulunan Ortaköy ortaokuluna atanmış öğretmenin her üç yılda yapılacak değerlendirmeye göre hizmet alanı yeniden belirlenen okulunun zorunlu hizmet kapsamından çıkarılması ile (1.-2.-3. Hizmet alanına alınması) bu tarihten sonraki görevi de zorunlu hizmet süresinden sayılır.O okulda kaldığı kaldığı sürenin tamamı zorunlu hizmet olarak hesaba katılır.Fakat bu tarihten sonra atanan öğretmenin görevi ise yeni hali ile değerlendirilerek zorunlu hizmet olarak hesaplanmaz (alıntı)

Bu bilgileri paylaştığı için haber3 sitesinde makalesi yayınlanan Sedat Değer'e teşekkür ediyoruz. 

Bu yayındaki "öğrenciler ve öğretmen" görseli şuradan alınmıştır. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 yorum :

Yorum Gönder

İster kullanıcı girişi yaparak ister anonim olarak yorum yapabilirsiniz. Yorumlarınızda kırıcılık, argo, hakaret vb. içeren ifadelere yer vermemeniz rica olunur.